Ar tirpi kava irgi kava?

Sulaukiame tikrai nemažai klausimų apie tirpią kavą. Dažniausiai mūsų klausiama, ar tirpioje kavoje yra kavos, ar ten yra kofeino ir, ar galima šį gėrimą vadinti kava. Prisipažinsiu, iki šiol aiškaus atsakymo į šiuos klausimus neturėjau. Smalsumas nugalėjo. Tad šįkart trumpai apie tai, kas yra tirpi kava.

Tirpios kavos gaminimo būdai

Tirpios kavos gaminimas, žinoma, prasideda nuo kavos skrudinimo. Dažniausiai skrudinama labai tamsiai, norint išgauti intensyvų kartumą. Vėliau pupelės malamos ir užpilamos karštu vandeniu. Kava gaminama kuo intensyvesnio skonio. Toliau seka vienas iš dviejų būdų, kaip tą skystą kavą paversti granulėmis ar milteliais:

  • džiovinimas purškiant (angl. spray-drying) ir
  • džiovinimas šalčiu (angl. freeze-drying).

Pirmasis būdas – seniausias ir pigesnis. Pagaminta kava rūko pavidalu purškiama į vertikalų cilindrą, kur labai karštas oras išgarina vandenį. Taip gaunami kavos milteliai arba granulės. Šis būdas labai negailestingas skoniams ir aromatams, jų prarandama labai daug.

Antrasis – naujesnis ir brangesnis būdas. Iš intensyvios pagamintos kavos daromas kavos ekstraktas (sirupas). Ekstraktas šaldomas labai žemoje temperatūroje. Sušaldyta kava yra smulkinama į ledo gabaliukus. Gabaliukai vakuuminiame vamzdyje kaitinami, bet gana žema temperatūra. Vanduo pasišalina ir lieka sausi kavos “kristalai”. Šiuo būdu pagaminta kava savyje išlaiko daugiau aromatų ir skonio savybių.

Šviežumas ir kokybė

praeitų straipsnių jau žinome, kas yra šviežia kava. Tad ar gali tirpi kava būti šviežia? Atsakymas paprastas – ne. Juk kava parduodama jau ne tik kad sumalta, bet ir pagaminta. Vėliau dar džiovinta ir nežinia kiek laikyta sandėliuosi ir parduotuvių lentynose. Visi įdomūs, mieli aromatai ir skoniai jau prarasti, belieka tik kartumas.

Kokybė taip pat dažniausiai būna prasta. Tirpiai kavai dažniausiai naudojamos prastesnės kokybės pupelės. Ne paslaptis ir tai, jog tirpiai kavai dažnai naudojama robusta pupelės. Šios pupelės pasižymi didesniu kofeino kiekiu, o tuo pačiu ir kartumu. Žinoma, galima rasti ir arabikos pupelių tirpios kavos, bet ir jos būna prastesnės kokybės. Taip pat gaminimo procese gamintojai iš kiekvienos pupelės stengiasi “išspausti” maksimumą, kava dažniausiai gaunasi tiesiog labai karti.

Prie viso šito dar galiu pridurti, kad kartais kavos gamintojai tirpią kavą “pagardina” priedais, kad tik tas kavos aromatas ir skonis būtų stipresnis.

Tiesa, jau yra mažų kavos skrudintojų ar įmonių, kurios bando daryti tirpią kavą iš ypatingosios kavos. Tokia kava kol kas sunkiai prieinama mums Europoje, o jei ir rasime, tai vieno pakelio, skirto vienam puodeliui, kaina bus apie 3 eurus. Gamintojai teigia, kad tai – kokybiškas produktas, bet aklai tikėti jais nesinori, o ragauti tokio produkto dar neteko, tad ir vertinti negalime.

Grįžkime prie klausimų, kurie jums buvo įdomus

Ar tirpioje kavoje yra kavos? Taip, tai tikrų tikriausia kava, tik, deja, dažniausiai nekokybiška.

Ar tirpioje kavoje yra kofeino? Taip, tik puodelyje tirpios kavos jo bus mažiau nei pačių mūsų pasigamintame juodos kavos puodelyje. Ir, žinoma, jo bus dar mažiau, jei pirksite tirpią kavą be kofeino.

Ar tirpi kava kenkia sveikatai? Kaip ir su įprasta kava yra daugybė nuomonių. Viskas, kas tinka įprastai kavai, pritaikoma ir tirpiai kavai. Kava gali ir padėti jūsų sveikatai, ir jai pakenkti. Svarbiausia – vartoti saikingai.

Ar tokią kavelę rekomenduotum savo draugams? Tikrai ne. Aš visada rekomenduoju mėgautis šviežia, kokybiška kavele. Tirpi kava tikrai neatitinka šių kriterijų.

Tiesa, vienas sužinotas šios kavos panaudojimo būdas įsiminė. Kulinarijoje, jei reikia kavos skonio, galima panaudoti kokybiškesnę tirpią kavą.