Kaip laikyti kavos pupeles?

Labai dažnas klausimas Kavelės degustacijų metu ar kalbantis su draugais yra – „tai kaip gi tą kavą reikia laikyti, kad ji kuo ilgiau išliktų šviežia?“. Kavą, kaip ir visus maisto produktus geriausia vartoti šviežią. Tikrai verta žinoti keletą patarimų, kurie padės mylimą kavą kuo ilgiau išlaikyti aromatinga ir skania.

Kavos „priešai“ yra: dregmė, šviesa, karštis ir deguonis. Jeigu pupelės saugosime nuo visų šių faktorių, galėsime ilgiau jomis mėgautis.

Drėgmė

Skrudintos kavos pupelės struktūra yra gana minkšta ir porėta, todėl ji puikiai sugeria įvairius kvapus ir drėgmę. Drėgmė pagreitina kavos senėjimo procesą, na o pašaliniai kvapai tikrai nepagerins jūsų gėrimo skonio. Taip pat, drėgmės kiekis gali lemti kavos skonio pasikeitimus ir tikrai ne į gerąją pusę. Labai tikėtina, kad kava taps rūgštesnė. Kavą reikėtų laikyti sausoje vietoje.

Šviesa ir karštis

Ideali temperatūra saugoti skrudintas kavos pupeles yra apie 12-15 °C. Aukšta temperatūra skatina procesus lemiančius tai, kad kava praranda savo malonius aromatus. Žinoma, idealiai laikyti kavą namų sąlygomis sunku, bet stenkitės pupeles laikyti bent kambario temperatūroje, toliau nuo tiesioginių šilumos šaltinių. Spintelė virš viryklės, pavyzdžiui, nėra pati geriausia vieta.

Esame matę ir žmones laikančius pupeles stikliniuose ar peršviečiamuose induose (kartais net ir ant palangės). Taip, pupelės atrodo gražiai, gal yra ir interjero puošmena. Deja, tiesioginė šviesa taip pat sendina kavą. Geriausia skrudintas pupeles laikyti nepermatomame inde, tamsioje ir sausoje vietoje.

Deguonis

Deguonis yra turbūt didžiausias skrudintos kavos priešas. Kava oksiduojasi ir greitai praranda gerąsias savybes, kvapus ir skonius. Skrudinta kava taip pat turi daug anglies dvideginio. Jis po truputį natūraliai palieka pupelę, o praradimas ir lakiųjų aliejų garavimas nulemia kavos aromato mažėjimą. Norint sumažinti šiuos procesus, geriausia kavą laikyti sandariame inde. Geriausia, kad tas indas ar maišelis dar turėtų ir specialų vienpusį vožtuvėlį.

Sumalta kava dar greičiau sensta, nes tiesiog labai padidinamas plotas, kuris turi santykį su deguonimi. Pirkti kavą geriausia pupelėmis ir malti prieš geriant. Norintiems dar labiau sumažinti kavos santykį su deguonimi, pasisėmę pupelių, prieš užspausdami pakelį, išspauskite iš jo orą.

Populiarūs klausimai

Ar kavą laikyti šaldytuve?
Nors yra įvairių nuomonių, bet mes drąsiai sakome – NE. Šaldytuve labai drėgna ir pilna įvairiausių kvapų. Tai, kaip jau skaitėte, tikrai nėra gerai kavai. O juk ir ištraukiant ir vėl padedant kavą į šaldytuvą ant jos kaupiasi kondensatas, kuris susigeria į kavą ir gadina kavos skonius. Tiesa, jei turite labai daug kavos, galite dalį jos išsaugoti sudėję į vakuuminį maišelį, pašalinę deguonį ir saugodami šaldiklyje (kartą atšildžius atgal nebedėkit).

Ar nusipirkus kavą reikia perpilti ją į kitą indą.
Jeigu nusipirkote šviežiai skrudintos kavos, maišelyje su užspaudimu ir vožtuvėliu, tai ir yra geriausias „indas“ laikyti kavai. Niekur jos perpilti tikrai nereikia. Na, o jeigu pakelis toks, kurio negalite užspausti – geriausia perpilti į nepermatomą sandarų indą.

Paskutinis patarimas – šviežiai skrudintą kavą pirkti dažniau ir mažesniais kiekiais, kad ji tiesiog nespėtų pasenti. Kavos pupeles rekomenduojame suvartoti per 3 mėnesius nuo skrudinimo datos.