Kavos skoniai

Tie, kas jau lankėsi Kavelės degustacijose, žino, jog jų metu kavoje kartu ieškome daugiau skonių nei tik kartumas ar intensyvumas. Profesionalai, vertindami kavą, naudoja griežtai apibrėžtas taisykles, bei nusistovėjusius terminus. Neišsigąskite, jei juos nugirdę ar paskaitę nieko nesuprasite. Tačiau, manau, kad žinoti pagrindinius skonius ir mokėti apibūdinti, kodėl vieną kavelę tiesiog įsimylim, o štai kita nelabai skani – svarbu. Tai gali padėti perkant pupeles, taip pat ir užsisakinėjant kavą kavinėje. Nereikės bijoti baristos klausimo: – Kokios kavos šiandien norite: vaisiškesnės ar labiau šokoladinės?

Pagrindiniai skoniai ir jų balansas

Net jeigu ir yra daugiau skonių, kurių kavoje galima ieškoti, pagrindiniai ir lengviausiai suprantami yra šie trys: saldumas, rūgštumas ir kartumas.

Saldumas. Tai skonis, kuris dažniausiai vertinamas labai teigiamai. Saldi kava yra maloni, švelni. Saldumas būna dviejų rūšių – prinokusių saldžių vaisių ar uogų arba karamelinis. Skrudinant pupeles ten sukauptas cukrus karamelizuojasi ir suteikia gėrimui saldumo.

Rūgštumas. Supratimą apie kavos rūgštingumą labai iškreipė nekokybiška kava. Dauguma paragavę rūgščios kavos išsigąsta. Nekokybiškos kavos rūgštingumą lemia daug faktorių. Tai gali būti blogas apdorojimas, defektai arba ir tai, kad uogos buvo surinktos neprinokusios. Tokia rūgštelė – nemaloni ,“sutraukia” burną ir liežuvį, gal net sukelia virškinimo problemų. Lengviausia tai palyginti su neprinokusiu obuoliu, dar žalia braške arba rūgščia brukne.

Tačiau ypatingoje kavoje rūgštelė yra geros kavos kokybės požymis, o ypač tai būdinga Afrikos kavoms. Ši kava yra kitokia, labiau panaši į prinokusį citrusinį vaisių, saldžią prinokusią uogą. Gali būti ir saldus prinokęs raudonas obuolys ar kitas vaisius. Tokia rūgštelė dažnai net neatkreipia į save tiek daug dėmesio, o tėra tik viso skonio dalis. Rūgštelė visada burnoje lieka kiek ilgiau nei saldumas.

Kartumas. Turbūt labiausiai įprastas kavos skonis. Tačiau kokybiškoje, gerai paruoštoje kavoje kartumas neturi visko užgožti. Kartumas taip pat gali būti dviejų tipų. Malonus, juodąjį ar pienišką šokoladą, degintą karamelę primenantis skonis, arba agresyvus, degėsių poskonį turintis, dominuojantis, giliai gerklėje ir ilgai liekantis nemalonus kartumas.

Balansas. Visų trijų skonių derinys ir yra balansas. Kažkuris skonis gali dominuoti, bet jei jis dominuoja taip stipriai, kad daugiau nieko nejaučiame – nėra gerai. Gėrimas turi jaustis išbaigtas ir malonus. Dažniausiai mėgaudamiesi kava pajusime saldumą, tada galbūt rūgštelę ir natūraliai viskas pereis į kartumą. Nurijus, gerklėje irgi turi likti malonus pojūtis.

Poskoniai ir kavos “kūnas”

Kai kurie skrudintojai ant pakelių mėgsta rašyti ir įvairius poskonius, kurios turėtų rasti kavą geriantis žmogus. Na pavyzdžiui, juodieji serbentai, mėlynės, melionas ir panašiai. Nesugadinkite sau malonumo ieškodami būtent to, kas ten parašyta. Visų mūsų skoniai skirtingi, visi mes turime skirtingas patirtis. Jeigu jaučiate kokį nors poskonį, kaip kad mėlynės, juodieji serbentai arba jazmino žiedai, o gal ir riešutai – puiku! Jeigu tiesiog jaučiate, jog saldu ar rūgštu – irgi labai gerai!

Kitas kavos terminas, kurį sutiksite – “kavos kūnas”. Šis terminas skirtas apibūdinti tai, kaip kava yra juntama burnoje. Ar kava yra tiršta, o gal labai lengva ir arbatiška. Lengviausias palyginimas yra su pienu – riebaus ir lieso pieno skirtumai burnoje. Tiršta arba tvirto kūno kava ilgiau išliks burnoje, sudarys sodresnės kavos įspūdį, o štai lengva kava atrodys gaivi, ryški, aiškiau atskleis įvairius poskonius.

Pažinkite savo skonį

Kai kitą kartą mėgausitės puodeliu kavos, pabandykite atkreipti dėmesį į tai, koks skonis dominuoja, kodėl jis malonus ir ką primena. Ar kava tvirto kūno, o gal visai lengva? O gal randate kas nepatinka? Gal pavyks aptikti ir dominuojantį poskonį. Atkreipkite dėmesį ir į tai ar aromatas malonus nosiai, galbūt jis kažką primena?

Pažinkite savo skonį. Tai tikrai padės bent jau kitą kartą renkantis ir perkant pupeles. O ir kavinėje paklausti ar kava patiko, galėsite atsakyti ne tik sausą “ne” ar “taip”, bet dar ir pridėti, kas būtent patiko, o gal net labai nepatiko.