Šviežia ir kokybiška kava. Kas tai?

Šviežia kava. Kai kas tik nusijuokia, kažkas mintyse pagalvoja, o drąsesni ir paklausia – kas tai? Kaip gi kava, produktas, kuris yra skrudintas, gali būti šviežias. Ką gi tai iš viso reiškia? Labai geras klausimas, į kurį Kavelė šiandien ir norėtų atsakyti.

Kavos kelias

Kavos kelias iki jūsų puodelio yra tikrai ilgas. Kavą auginančioje šalyje reikia sulaukti derliaus, uogas nuskinti, apdoroti, džiovinti, nulupti nuo jų likusią odelę, transportuoti ir galų gale parduoti. Kai kava nuperkama, ji laivais apie mėnesį plaukia į vietą, vėliau su ja eksperimentuojama, randamas jos skrudinimo profilis ir tik tada kava yra paskrudinama vartojimui. Būtent tą paskrudintą kavą jūs ir nešatės namo. O jei tai masinės produkcijos kava ji dar labai ilgą laiką praleidžia gulėdama sandėliuose arba parduotuvių lentynose. Sudėtingas kelias, tiesa?

Tad nuo tos dienos, kai kavos uoga nuskinama, iki tos, kada jūs jau geriate pasigamintą kavelę, gali praeiti ištisi mėnesiai. Jei kalbame apie prekybos centruose parduodamą kavą, gali būti ir metai.

Kavos kokybė

Kavos kokybę lemia daugybė faktorių: dirvožemis, kuriame auga kavamedžiai, medžių rūšis, klimatas, augimo aukštis, rinkimas, apdorojimo būdas, džiovinimas, saugojimas,  žinoma, skrudinimas ir dar keletas faktorių. Labai gerai, jeigu kavos ūkyje nenaudojami jokie chemikalai, arba džiovinimui nenaudojami ventiliatoriai, kūrenami dyzeliniu kuru. Taip, taip, masinės produkcijos kavai tai yra daroma.

Ypatingoji ir rūšinė kava turi daug daugiau kokybės reikalavimų. Tad jeigu norite tikrai gero kokybiško gėrimo, ieškokite vietinių skrudintojų, kurie prekiauja ypatingąja rūšine  kava ir pupeles pirkite iš jų. Beveik visada kava pirkta pas juos, bus kokybiškesnė ir nors kažkiek brangesnė, bet to verta.

Kokybiška kava turės mažiau defektų, ją gaminant atsiskleis daugiau skonių ir aromatų. Kava prekybos centruose neveltui yra parduodama labai tamsiai suskrudinta ir dar malta. Tamsus skrudinimas paslepia visus defektus, nes jūs jaučiate tik kartumą. O jei dar kava ir malta, tada tai pats saugiausias būdas parduoti žemos kokybės, pigią kavą. Bet juk kavoje slepiasi daug daugiau nei kartumas, tereikia gauti gerą kokybišką kavą nesuskrudintą iki juodumo.

Šviežumas

Tai ką gi mes vadiname šviežia kava? Na, tikrai ne tik ką nuo medžio nuskintą uogą. Nors „šviežesnės“ turbūt ir negalėtume gauti. Šviežia kava, tai – kava, kuri buvo paskrudinta visai neseniai. Ant kokybiškos kavos pakelių visada rasite skrudinimo datą. Jeigu kava buvo skrudinta prieš kelias dienas ar savaitę – jūs laimingasis. Jeigu jūsų pakelis skrudintas prieš 1-3 mėnesius – tai tikrai labai gerai. 6 mėnesiai po skrudinimo jau yra ta riba, ties kuria Kavelės komanda kavos šviežia vadinti nebegali.

Tiesa, mes kalbame apie pupeles, nemaltą kavą. Jei kavą perkate maltą, žinokite, kad nors ir ji buvo skrudinta dar vakar, aromatus jūs prarasite per dieną ar dvi. Vėliau tai bus „tiesiog kava“. Todėl labai labai rekomenduojame pirkti kavą pupelėmis ir įsigyti kavos malūnėlį. Apie tai, kaip jį išsirinkti, rašysime kitame straipsnyje.

Įdomu tai, kad ant prekybos centruose parduodamos kavos pakelių beveik niekad nerasite skrudinimo datos. Turbūt suprantate, kodėl? Dažniausiai rašoma tik „geriausia iki“ data. Negalime to visiškai patvirtinti, bet teko girdėti, kad jei iš tos datos atimtumėme du metus, tai būtų apytiksli skrudinimo data.

Vartojimas ir laikymas

Atminkite ir tai, kad kai jau nusiperkate ir atidarote pakelį, jo stenkitės nelaikyti ilgai. Mėgaukitės juo kol kava šviežia, nes su kiekviena savaite jos skonis prarandamas. Kavos kiekį, reikalingą jūsų pasirinktam gaminimui, rekomenduojame susimalti prieš pat darant kavą. Kavos pupelė yra tarsi šarvas, saugantis aromatus ir skonius viduje, tad jie ten gali išsilaikyti kiek ilgiau. Jei kavą perkate maltą arba susimalate iš anksto ir paliekate stovėti – to šarvo nebėra ir kavos skonis bei kvapas garuoja ne savaitėmis, bet dienomis ir valandomis.

Ir laikyti kavą reikėtų tamsioje, sausoje vietoje, geriausia originalioje pakuotėje. Venkite saulės spindulių, nelaikykite praviro maišelio ir tikrai nereikia kavos dėti į šaldytuvą (nors ir yra toks garsus mitas).

Tikimės, kad atsakėme į pagrindinius jūsų klausimus apie kokybišką kavą. O jei ne, rašykite mums, klauskite socialiniuose tinkluose arba drąsiai užduokite klausimus per gyvus susitikimus. Skanios jums kavelės!