Tavo mama kavą gamina geriau

Turbūt ne kartą teko atsidurti situacijoje kai Jūsų paklausia, kaip kavą gaminate namuose. O Jūs tiesiog gėdingai nuleidžiate galvą ir atsakote, kad “tiesiog užpilu į puodelį”. Ir jaučiatės, kad kažką darote blogai. Veltui! Jei netikite, tai žinokite, kad kavos degustacijose kava daroma būtent taip. O juk ten svarbiausia atskleisti visus geriausius kavos skonius ir poskonius.

Turbūt nesuklysime sakydami, kad daugumos mūsų mamų kavą namuose būtent ir pliko puodelyje. Tiesa, norint mėgautis tikrai skaniu gėrimu, reikėtų laikytis kelių paprastų taisyklių. Ir kokios gi jos? Jei trumpai:

  • 3 šaukštelius kavos užpilame vandeniu
  • 4 minutes nemaišome
  • praėjus laikui pamaišome ir mėgaujamės.

Šviežia ir kokybiška kava

Skaniausia kava visada bus šviežia ir kokybiška kava, bet, žinoma, šis būdas tinka ir kavai, pirktai prekybos centre. Kavelė siūlo užsukti į kavinukes, kuriose galite rasti nusipirkti vietinių skrudintojų kavos. Ir negalvokit, kad tokiose vietose kava yra daug brangesnė. Taip, yra ir labai brangios, tačiau, galima gauti šviežiai skrudintos kavos ir už kiekvienam prieinamą kainą (5-6 Eur / 250 g). Baristai nebijokite pasakyti, kokius skonius kavoje labiausiai mėgstate (šokoladas, kartumas, o gal uogiškumas). Jei namuose neturite kavamalės, paprašykite jog jums kavą sumaltų plykimui puodelyje. Šiuo atveju malimas turėtų būti rūpesnis, priminti rūpesnę druską.

Vandens temperatūra

Yra labai paprasta taisyklė – niekada neplikykite kavos su verdančiu vandeniu. Išjunkite virdulį dar jam pilnai neužvirus, arba palikite pastovėti 2-3 minutes po užvirimo. Geriausias vanduo užpilti kavai yra apie 92-95°C.

Svarbiausia neskubėti maišyti

Jei gaminsite vieną puodelį (apie 200ml), tai jums reikės apie 12-14g maltos kavos. Tai būtų apie 3 šaukštelius (kiekį galite derinti pagal skonį). Žinoma, geriausia kavą malti prieš pat gaminimą, nes atsiskleis kvapas ir aromatai, kuriais galėsite mėgautis gerdami savo kavelę.

Sumaltą kavą dedame į puodelį ir užpilame karštu vandeniu. Stenkitės pilti vandenį taip, kad visa kava sušlaptų. Kai užpilame – nemaišome. Taip, nemaišome. Leiskite kavai pačiai “dirbti darbą” už jus. 4 minutes, leiskite jai pabūti po susidariusia plutele. Po 4 minučių lengvais trim judesiais iš viršaus į apačia pamaišykite.

Viskas. Tik kelios paprastos taisyklės ir ant Jūsų stalo garuoja kokybiška, skani, mylima kavelė. Ir neskubėkite dėti cukraus. Cukrus paslepia skonius, tad kaip ir gerą arbatą, taip ir kavą, siūlome gerti be cukraus. Skanaus!