Kas yra šviežia kava?

2 min skaitymo

Dažnai gauname klausimus - "o kas gi yra ta šviežia kava? Kaip ir kur ją rasti? Ir kodėl man tai turi rūpėti?". Pabandykime į šiuos klausimus atsakyti.

Visų pirma, o kodėl gi mums rūpi kavos šviežumas? Kava yra maisto produktas. Jeigu mėgstate valgyti šviežią mėsą, gerti šviežią pieną, valgyti šviežiai keptas bandeles. Tai kodėl tada kavą vis dar kartais vartojate net nepagalvoję apie jos šviežumą? Juk šviežia kava, kaip ir šviežia bandelė ir labiau kvepia, ir turi daug daugiau skonio bei tekstūros savybių. Šviežiai skrudintoje kavoje yra ir įvairių lakiųjų junginių, aliejų, aromatų, kurie laikui bėgant tiesiog nyksta.

Šviežia kava, kas tai?

Šviežia kava yra šviežiai skrudinta, gerai laikoma kava. Paminėsime kelis dalykus, kurie padės ieškant ir perkant šviežią kavą:

  1. Pirkite kavą pupelėmis. Malta kava labai greitai praranda aromatus ir skonį. Net jeigu ji yra vakuume, nusipirkus ir atidarius pakelį, kava gaus kontaktą su deguonim ir sens labai greitai.

  2. Skrudinimo data ant pakelio. Pastebėsite, kad prekybos centrų lentynose esančios kavos dažniausiai tokios informacijos net neturi. Kodėl gi? Žinoma, dėl to, kad neturi kuo didžiuotis. Rasite ant pakelių tik "geriausia iki" datą, kuri nieko nepasako apie tai kada iš tikro kava buvo skrudinta (gandai sklando, kad gali būti praėję ir metai). Kavą dauguma skrudintojų rekomenduoja suvartoti per 3 mėnesius nuo skrudinimo datos, jei kava buvo pirkta pupelėmis.

  3. Nepirkite kavos kuri parduotuvėse laikoma didelėse talpose, kurios dažnai darinėjamos, o dar blogiau yra stiklinės ir stovi saulės šviesoje. Kava tokiose talpose grečiau sensta.

  4. Lietuvoje turime labai daug skrudintojų. Jie kavą skrudina labai dažnai ir kava lentynose neužsiguli ilgai, todėl šviežumas garantuotas. Jei esate iš didžiųjų miestų, tikrai rasite mieste kavos parudotuvę, kuri parduoda mūsų vietinų skrudintojų kavą. Jeigu gyvenate mažesniame miestelyje - internetas jūsų draugas.

  5. Vienas geriausių požymių apie kavą, jeigu turite galimybę ją pauostyti yra jos kvapas. Šviežia kava turi labai intensyvius aromatus, kurie yra labai malonūs, saldūs ir uogiški. Jei kvapas silpnas, "medinis", nemalonus nosiai - produktas nėra šviežias.

  6. Būtinai palepinkite save ir nusipirkite kavos malūnėlį. Rankinį ar elektrinį - nesvarbu. Jeigu galite sau leisti pirkite su girnomis, bet net ir pigūs su peiliukais - vistiek geriau nei pirkti kavą jau maltą. Juk taip gera ryte hausti šviežiai maltos kavos kvapą sklindantį po namus, tiesa?

Kaip laikyti kavą?

Nusipirkote šviežios kavos. Norite, kad ji greit nesentų. Girdėjote įvairių patarimų, tokių kaip perpilimas į kitą indą, laikymas šaldytuve ir panašių. Neskubėkite jų klausyti. Reikia atsiminti - kava sensta greičiau kai ji kontaktuoja su oru, drėgme ir saulės šviesa. Štai paprasti patarimai, kad kava ilgiau išliktų šviežia.

  • Kava parduodama pakeliuose, kuriuose kuo puikiausiai ją galite ir laikyti. Nereikia specialių indų.

  • Laikykite sandariai uždarytą kavą tiesiog spintelėje kur jos nepasiekia saulės spinduliai ir drėgmė.

  • Nelaikykite kavos šaldytuve, ten jai perdaug drėmė